Prins en Protocol

Wie is deze man? Wie bevinden zich in zijn Protocol? Wat is de verhouding tussen de Prins, Adjudant en de Raad van Elf? Wij hebben alle vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.  Hieronder stellen we elk jaar na 11-11 alle hoofdpersonen van carnaval in het Stijlorenrijk (Etten) met foto en introductie aan je voor!

Hieronder de samenstelling van afgelopen carnavalsseizoen 2020-2021. 

PrinsThomas_edited.jpg

Oud-Prins Thomas III

Tom Hayes

Wie een paar maanden geleden had gezegd dat we carnaval zoveel mogelijk thuis zouden vieren, zou zijn bestempeld als de nar van de groep. Toch maken we ons op voor een carnavalsfeest dat zich vermoedelijk zoveel mogelijk achter de voordeur afspeelt. 

 

Vervelend? Tja, natuurlijk is het jammer dat we elkaar niet in de ogen kunnen aankijken, kunnen proosten met elkaar, elkaar bij de schouders kunnen pakken. Maar laten we ook de voordelen bekijken. Dit jaar kunnen we nóg creatiever zijn dan ooit tevoren. Misschien worden er nieuwe ideeën geboren waar we nog jarenlang plezier van hebben.

 

Hoe dit carnavalsjaar ook gaat verlopen, ik vind het een eer dat ik voor het tweede jaar de leutvorst van het Stijlorenrijk mag zijn. Veel vertrouwde gezichten in het protocol, met één nieuwkomer: Meneer d'n Pliessie! Op naar een ongetwijfeld onvergetelijk jaar, op afstand van elkaar. En wat er ook gebeurt: we zitte d'r bóvenop!

AdjudantThom_edited.jpg

Oud-Adjudant Thom 

Thomas Lauwen

Zo, dit is even anders dan anders, afgelopen carnaval was het weer niet al te best en werd onverhoopt de grote optocht verzet naar dinsdag. Echter is dit niks vergeleken met de situatie van nu.

 

Hoogstwaarschijnlijk zal het vieren van carnaval in grote groepen niet doorgaan, maar wij laten carnaval niet zomaar voorbij gaan. Door carnaval bij de mensen thuis te brengen, bewaken we het carnavalsgevoel en daarmee ook de saamhorigheid.

 

Daarom staan de Stijloren open voor veilige alternatieven. Heb jij een idee hierover? Deel het met ons! Wij gaan bekijken wat de mogelijkheden zijn om het idee uit te werken.

Een mooi alternatief is om carnaval zichtbaarder dan ooit te maken. Hang daarom tijdens de carnavalsdagen de vlag van het Stijlorenrijk buiten.

 

Al met al blijft het leuk en dankbaar werk om je als Adjudant in te mogen zetten voor het carnaval. Ook als het even tegen zit weten we de energie toch weer te vinden, We Zitte D’r Bóvenop!

Pliessie-Meneer_edited.jpg

Oud-Pliessie

Jeroen Schoone

Er tussendoor, onderdoor of er boven op?


Dit jaar is al weer mijn 11e jaar lid bij SC de Stijloren en dit jaar gaat wel heel erg bijzonder worden. Tussen alle coronapandemie perikelen door wordt er toch nog een heel klein beetje aan het carnaval in Etten – Leur gedacht, wisten jullie trouwens al dat er een goed medicijn is? Ze noemen het een pilsje. Bij teveel inname is de bijwerking dat je wat rare wartaal kan gaan uitslaan en ook werkt het medicijn het beste als je 1.5 meter afstand houd van elkaar.

Dit jaar als nieuwe Pliessie van het Stijlorenrijk zal er weinig gehost en gefeest gaan worden. Maar toch zal ik me beste beentje weer voorzetten en het carnaval in Etten- Leur een warm hart toedragen.

 

Stay healthy and safe!

HofdameFemke%20-%20kopie_edited.jpg

Oud-Hofdame Femke

Femke Pellis

Het afgelopen carnavalseizoen heb ik weer mogen genieten van mijn rol als hofdame. In de tijd (die zo lang geleden lijkt) waarin we ons nog geen zorgen hoefden te maken over het hele coronagebeuren. Waarin ik samen met de prins, zijn protocol en de rest van de Stijloren een geweldige carnaval 2020 heb beleefd. Een bijzondere carnaval, want er groeide een klein Stijloorke in mijn buik.

 

Inmiddels is dat kleine Stijloorke in geluk en gezondheid geboren. Zijn komst en de onwetendheid van de situatie waarin we ons nu bevinden, maakte het mij lastig om te beslissen om nog een jaar door te gaan als Hofdame. Anderzijds is het in deze coronatijd juist zo belangrijk om boven op alles wat je energie geeft en gelukkig maakt te gaan zitten. Al is het met beperkingen.

 

Vandaar mijn beslissing om dit seizoen weer (symbolisch gezien dan en anders met 1,5 meter afstand) naast de prins te staan. Ook al verloopt het anders dan dat we gewend zijn het komende seizoen. We zullen er bovenop zitten, om al is het maar dat kleine beetje feestvreugde van de oeroude, mooie carnavalstradities te kunnen voelen en overbrengen op welke aangepaste manier dan ook.

NarStefanus%20-%20kopie_edited.jpg

Oud-Nar Stefanus

Stan Verheijen

Ik zal me voor de derde keer ff voorstellen. Ik ben Stan Verheijen en velen van jullie kennen mij van de afgelopen twee jaar als Nar Stefanus. Dit jaar zou ik de functie Nar weer gaan vervullen maar helaas ziet het er somber uit voor de carnaval in het mooie Stijlorenrijk.

Ons motto we zitte d’r bovenop. Je kan letterlijk ergens op gaan zitten, maar je kan ook zeggen laten we met z’n allen er bovenop zitten zodat we gezond blijven en vooral wanneer we weer los kunnen barsten in de kroegen. Tja de kroegen, niet alleen voor ons maar ook waar de feesten losbarsten die het carnavalsleven in het Stijlorenrijk bruisend houden.

Maar ik zit er boven op, mijn pakske hangt klaar, mijn bellen en schoenen zijn gepoetst en mijn schminkdoos is gereed. Dus mensen zodra we kunnen (houd de site in de gaten) gaan we er weer een feestje van moaken. Maak er tot die tijd het beste van en loop gerust de polonaise in je eigen woonkamer, maar dan wel zonder de nar voorop en met de vlag aan je gevel. Het corona-virus is onder ons, maar dat betekend niet dat we carnaval zomaar voorbij laten gaan.

 

Hieronder een aantal tips om het thuis gezellig te maken:

Tip 1: Hang je vlag buiten.

Tip 2: Schmink de grappigste persoon uit je huishouden en loop de polonaise.

Tip 3: Kijk de klomp livestream.

Tip 4: Maak er iets leuks van met elkaar.

Tip 5: Bestel de Stijloren-borrelplank. Deze kan je op de Elfde van de Elfde bestellen bij lunchroom Zus&Zo op de markt.

 

Tot ergens met carnaval! Al is het niet dit jaar, dan zien we elkaar volgend jaar. Ik wens iedereen veel gezondheid toe en tot later …………………………..

 

Alaaf Alaaf Alaaf