Prins en Protocol

Wie is deze man? Wie bevinden zich in zijn Protocol? Wat is de verhouding tussen de Prins, Adjudant en de Raad van Elf? Wij hebben alle vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.  Hieronder stellen we elk jaar na 11-11 alle hoofdpersonen van carnaval in het Stijlorenrijk (Etten) met foto en introductie aan je voor!

Hieronder het protocol van seizoen 2019-2020. Vanaf 11-11-2020 zie je hier de nieuwe samenstelling voor carnavalsseizoen 2020-2021. 

Oud-Prins Thomas III

Tom Hayes

Afstoffen, oplappen, poetsen en dweilen. Het heeft wat voeten in aarde, maar dan hedde ook wa: een nieuwe leutvorst van het Stijlorenrijk.
Prins Thomas III is de naam. Klaar voor een nieuw avontuur bij de Stijloren. Kan me goed voorstellen dat u mij nog niet kent. Geen punt, ik u wellicht ook niet. Gaan we wat aan doen. Ik leg graag nieuwe verbindingen. En wanneer kan dat beter dan met carnaval?


Als klein menneke namen pa en ma mij al mee naar het Karrekot. We gingen nooit alleen, maar met een groep van zeker 25 man. Naaste familie, verre buren, goeie vrienden, vage kennissen; het was me nogal een zooike bij elkaar. Een onalledaags gezelschap, waarvan het gros elkaar buiten de leutdagen om amper sprak of zag.


Maar met carnaval kwam iedereen samen. Een kettingmail, groepsapp of Facebookbericht? Nergens voor nodig. Iedereen wist waar en wanneer we elkaar zouden treffen: achterste bar, in de hoek. Tijdens die dagen ontstonden vele nieuwe vriendschappen, gingen er een aantal kapot, om later op de avond weer op te bloeien tot ongekende hoogtes.
Ik zag het allemaal aan vanaf de zijlijn, als dat kleine menneke. Pakje Fristi in de ene hand, een gehaktballeke van Dré in de andere. Ik genoot en smeekte: laat dit feest tot in de eeuwigheid duren.

Dat ik dat voor elkaar krijg, daar durf ik m’n handen vooralsnog niet aan te branden. Maar dat ik nu als leutvorst een bijdrage mag leveren aan de mooiste dagen van het jaar, is de meest eervolle taak die ik me kan indenken.
Ik hoop de komende periode veel mensen te spreken die ik anders niet zou treffen. Om samen nieuwe verbindingen te leggen. Om samen een fantastisch feest te maken. Om samen van kroeg naar kroeg te dweilen. In stijl, uiteraard.

Oud-Adjudant Thom

Thomas Lauwen

Komende carnaval gaan we Dweile in Stijl! Dus haal al je schoenmoeders moppen, vaatdoeken en sponsen uit de kast. Trek vervolgens je gekste carnavalspakske aan dan gaat dat helemaal goed komen!  
Om dat gekke pakske te showen staan weer een hoop carnavalsevenementen op de planning! Een aantal daarvan zijn de Intocht van de Prins, Kinderoptocht, Muzematinee, Muzebal, Grote Optocht, MaMi, Brouwersbal en niet te vergeten het 50+ bal op dinsdagmiddag! 
Ook dit jaar reikt de Prins weer diverse onderscheidingen uit aan personen die iets bijzonders hebben betekent voor het Stijlorenrijk of iets bijzonders hebben meegemaakt. Ken jij zo iemand? Spreek mij gerust aan tijdens één van de evenementen. Als ik niet in de buurt ben, kan je ons altijd bereiken via de sociale media en website. Vervolgens neemt het protocol jouw aanvraag in behandeling.


Verder mag de kersverse Prins Thomas III de scepter zwaaien over het Stijlorenrijk. Aan hem de taak om tijdens carnaval de verplichte vakantieperiode van Burgemeester Miranda de Vries in te vullen. Daarover mag ik alvast verklappen dat hij rigoureuze plannen in petto heeft! Maar details kan ik nog niet vrijgeven. 
Tot slot wens ik jullie een leutige carnaval in het Stijlorenrijk!  


Met carnavaleske groet, 
Adjudant Thom

Oud-Hofdame Femke

Femke Pellis

We dweile in stijl in het Stijlorenrijk. Ik trek dus mijn favoriete jurk dit carnavalseizoen nog maar een jaartje aan om voor de derde keer op rij als hofdame naast de Prins te mogen staan. Het zal eventjes wennen zijn; een nieuwe prins, een nieuw gezicht.

Ik heb er alle vertrouwen in dat we in het mooie Stijlorenrijk met Prins Thomas III, protocol en zijn gevolg een geweldige carnaval tegemoet gaan. Carnaval is voor mij belangrijk om samen met bekenden en onbekenden het leven te vieren. Als hofdame geniet ik van de momenten en tradities die bij de Stijloren horen en waarin vooral naar voren komt dat carnaval voor iedereen is. De jeugd heeft daarbij de toekomst en het is dan ook heerlijk om te zien hoe fanatiek de kinderen in de jeugdraad en het jeugdprotocol meedweilen tijdens het leukste feest van het jaar. Ook ik dweil gezellig mee op de echte carnavaleske, muzikale klanken van onze verschillende hofkapellen en andere dweilbandjes die we tegenkomen op onze carnavalsroute.

 

Ik zie u graag bij alle leuke festiviteiten die (mede) worden georganiseerd en bezocht door de Stijloren.

 

Alaaf! 

Oud-Nar Stephanus

Stan Verheijen

Ik zal me effe voorstellen. Ik ben Stan Verheijen en met carnaval bekend als Nar Stephanus. Ik mag me nu voor het tweede jaar weer de Nar uithangen van ons mooie Stijlorenrijk. Ik verheug me er dan ook op om samen met jullie het Stijlorenrijk op z’n kop te zetten en er weer een leutige carnaval van te gaan maken. Dit jaar hebben wij het motto “We dweile in stijl” en dat gaan wij zeker zien tot in de late uurtjes.

Veel mensen dweilen met warm water. Dat klinkt natuurlijk ook wel erg logische en dus doen heel veel mensen dat ook gewoon op die manier. Toch is dat niet echt een verstandige keuze. Je kunt namelijk beter dweilen met koud water. Nou hoor ik jullie denken waarom dat nou? Hier de uitleg: Warm water verdampt sneller, waardoor de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter zullen blijven op de vloer. Dit zal weer zorgen voor de nodige strepen en bovendien kan je vloer daardoor gaan plakken. Je kunt daarom beter koud water gebruiken. Dus als tip die ik jullie mee wil geven is: gebruik koud water! Dat is veel effectiever. 


Of bedoelen wij met dweile met stijl iets anders?
Of Is het toch een dweilorkest of ? Een dweilorkest is een soort fanfarebandje dat feestnummers speelt, bijvoorbeeld tijdens carnaval of bij evenementen zoals schaatswedstrijden. Het woord orkest is dus wel duidelijk, maar zo'n feestbandje heeft toch niets met een dweil te maken? nee, dat klopt: een dweil als schoonmaakattribuut speelt geen rol. Het gaat hier om de stam van het werkwoord dweilen, maar dan in een andere betekenis dan 'met een dweil schoonmaken'. Dweilen betekent namelijk ook iets als 'over straat dwalen', met daarbij vaak de associatie 'aangeschoten' of 'feestend'. Het woord dweilorkest slaat op het feit dat deze bandjes (bijvoorbeeld tijdens carnaval) over straat trekken, van café naar café. Deze 'over straat dwaal'-betekenis van dweilen is overigens wel wat verouderd en het werkwoord wordt niet vaak meer in deze zin gebruikt. ik laat mij verassen hoe jullie allemaal verkleed zullen goan mee carnaval,


Ik ga me in ieder geval maar is goed voorbereiden voor carnaval. 

Ik zou zeggen tot mee de carnaval ergens

Alaaf Alaaf Alaaf 

Nar Stephanus 
 

Oud-Pliessie Bert

Wilbert Koster

Dit wordt alweer mijn tweede jaar als Pliessie Bert.
Ik ga ook dit jaar weer voor een gezellige en leutige carnaval maar dat kunnen we wel overlaten aan het Stijlorenrijk.
Dit jaar wordt voor mij ook een speciaal jaar omdat ik dit jaar mijn dochter als jeugd Pliessie naast mij heb lopen. Hierop ben ik beretrots en het is voor haar ook een leuke ervaring.

Met carnavaleske groeten Pliessie Bert
ALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAF carnavalsvrienden

 

Please reload

  • Instagram
  • Facebook
  • Snapchat
  • Youtube

© 2020 SC De Stijloren | Etten-Leur | Privacybeleid

info@scdestijloren.nl