top of page

Sobere, maar ‘warme’ laatste Carnaval bij Koffyhuis

BRON: ETTEN-LEURSE BODE


Ruim 25 jaar zwaaiden Helma en Deni Jongenelis de scepter in het ‘Neerlands Koffyhuis’ aan de Markt in Etten-Leur. Vanaf 1 maart zouden ze van hun welverdiende pensioen gaan genieten, maar het coronavirus strooide roet in het eten. Niet alleen Deni en Helma, maar ook de talrijke Carnavalsverenigingen die jarenlang een gastvrij onthaal in ‘Villa Kakelbont’ vonden, hadden zich een ander afscheid voorgesteld.

Deni en Helma na het overhandigen van het boek. (Foto: Frans van der Bom)


‘C.V. Ietskus Aanders’ zou dit jaar voor de 20e keer carnavallen in ‘Villa Kakelbont.’ Ondanks Covid-19 wilden de vrienden dit niet ongemerkt voorbij laten gaa


n. Met het maken en plaatsen van een spandoek en 2 carnavalskoppen wilden ze hun waardering voor 20 jaar gastvrijheid laten merken aan het kasteleinspaar Jongenelis. Groot was hun verbazing toen ze bij het plaatsen van hun spandoek zagen dat een andere thuisclub van ‘Villa Kakelbont’, ‘MCEL’, hetzelfde illustere idee had.


Als helden ingehaald

Vriendenclub C.V. ‘Ietsk?s Aanders’ is een club van 13 vrienden die het hele jaar met elkaar optrekt. Hoogtepunt is voor hen het bouwen van een carnavalswagen. Dit doen de al 19 jaar en dit jaar zou de 20e wagen gebouwd gaan worden. Hun vaste bouwplek is Stal ’t Sander. In juni wordt beslist wat voor wagen gebouwd gaat worden en op de eerste vrijdag van september begint het echte bouwen.


Precarnavalsfeesten

MCEL, Mannen Club Etten-Leur, is op 1 oktober 1995 opgericht, dus in het jaar dat de familie Jongenelis in het ‘Neerlands Koffyhuis’ begon. De meeste leden zijn tussen de 40 en 55 jaar jong. Vanaf 1998 begon MCEL met het organiseren van precarnavalsfeesten zoals beach parties, om uit de opbrengst daarvan de bouwkosten van hun carnavalswagen te kunnen bekostigen. Vaak vielen ze met hun wagens in de eerste prijzen. Veel van deze, 17 man tellende, carnavalsclub wagens werden ontworpen door Marc Dingemans. Aanvankelijk werden de wagens gebouwd in de kassen van Frans Buiks op de Leur, de laatste jaren op de Wipakker, waar het heerlijk warm was. In 2015 deed deze club voor het laatst mee aan een optocht.

MCEL en Ietskus Aanders na het bouwen van de spandoeken op vrijdagavond. - Foto Frans van der Bom


Dan is het zover….

Op carnavalszondag hadden een delegatie van MCEL, de familie Jongenelis en Prins Thomas III zich voor de spandoeken van ‘Ietsk?s Aanders’ en MCEL verzameld. Om precies 11 over 11 meldden zich Helma en Deni ter plekke. Prins Thomas III onderscheidde het kasteleinsechtpaar vanaf afstand met een originele stijloor met een onderscheiding en een bos bloemen voor hun jarenlange geroemde gastvrijheid. Hierna overhandigde Daniel Pellegrino twee unieke kleurrijke boeken aan Helma en Deni, die duidelijk aangedaan waren.

Deze boeken zijn getiteld:” ‘t Kakelbontje” en zijn gevuld met 30 artikelen van vaste gasten van de afgelopen 25 jaar in ‘Villa Kakelbont’. Alle verhalen zijn kleurrijk opgeluisterd met prachtige herinneringsfoto’s. Een paar titels tot slot: “Wat een fantastische tijd,,”, “De plek waar half Etten-Leur graag rondhing.””, “Er was eens…… een mooi Café”, “Bedankt voor alle mooie jaren”. “Nu gaat de deur echt dicht….”

Comentários


Uitgelichte berichten
Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page